ÅRETS

MEDVERKANDE

FOOD COURT

Simons Rosteri & Bageri

Simons rosteri bageri har gjort sig kända för att aldrig kompromissa med råvarans kvalité eller skickligheten i hantverket. I år kommer Simon bjuda på hemgjord färskkorv på egenskjutet vildsvin, gotländsk tryffel och fantastiskt bröd med arameiska rötter.

simonsrosteribageri.seVårdnäs Stiftsgård

Vårdnäs Stiftsgårds duktiga kockar jobbar mycket med vildsvin till vardags. Idag kan det dyka upp vildsvin på menyn både till frukost, lunch och middag på Vårdnäs. Allt från vildsvinspastejer och prinskorv till biff Lindström eller nattbakad karré. I år bjuder Vårdnäs på en mustig och höstig Gulasch.

vardnas.se

Villa Baro

På Villa Baro sätter kockarna en ära i att hitta nya smaker och kompositioner, och tar gärna inspiration från övriga Europa. Men även om influenserna kommer från vitt skilda håll, så kommer råvarorna mestadels från trakten.

villabaro.se


Restaurang Vesterby

Vid högsäsong erbjuder restaurangen på Vesterby en exklusiv och avkopplande miljö med bordsservering, lunch & kvällstid. Stående på menyn är vildsvinskorv med bröd för sugna golfare. På årets festival flippar Vesterby vildsvinssliders tillsammans med CH Ridderstråle och Konstantinos Sapounas!   


villabaro.se


Restaurang Pegs & Tails

– Jag har jagat hela livet och det är egentligen ur intresset för jakt som matintresset växte fram, säger Johan Ilbäck, krögare på Pegs & Tails. Passionen för matlagning och jakt lade grunden för den matfilosofi som bär Johans signatur och som kan sammanfattas i orden nose to tail eller från skog till bord.


pegsandtails.se


Restaurang Jord

TYVÄRR ÅTERBUD!

OBS! På grund av hög personalomsättning på kort varsel och nyetablering har Jord blivit tvingade att lämna sent återbud. Vi är förstås superledsna för detta men misströsta inte. I år har vi lika många aktörer på Food Courten som förra året och alla håller högre kvalitéet än någonsin!


Restaurang Jord växte fram ur en längtan efter det vilda – renlav från de svenska fjällen, vildfångad gös från Glan och vildsvin från de östgötska skogarna. Vi skördar, jagar och lagar mat med sann passion utan att hålla tillbaka. På restaurang Jord skapar vi fritt med allt från plommonkärnor till getkilling. Allt Jord lägger på en tallrik är genomtänkt i minsta detalj. Vinnare av årets viltkrog 2021 och 2022! 

restaurangjord.se


STORA SCENEN

Hermann Dill

Hermann Dill har tidigare varit sportkrönikör för magasinet Offside och Sport-Expressen. Han har varit med i Canal+-studion, där han var "Italienexpert" och som bisittare i programmet Stolpe ut. Idag driver han den mycket populära sportpodden Snett inåt bakåt tillsammans med Marcus Leifby. På vildsvinsfestivalen kommer Hermann vara moderator från Stora Scenen, samt expertkommentator under byakampen.

Gustav Leonhardt

Årets Kock 2021! Det kan stjärnskottet Gustav Leonhardt stolt titulera sig som. I höstas kammade han nämligen hem segern i SM i matlagning – på första försöket, där huvudråvaran var just vildsvin! Den unga kocken, som till vardags arbetar på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm, gjorde succé bland både juryordförande Tommy Myllymäki och resterande domare. Vi får möta Gustav i en intervju och höra vad han tycker om vildsvin?


Kl. 12 Stora Scenen

Henric Stein

Henric Stein driver HC Vilt som levererar svenskt viltkött till östgötarna. Om det är något Henric kan så är det att stycka vildsvin. Från stora scenen ska vi få se just det. 

Martin Ragnar

Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på den digra meritlistan. Hans två senaste matböcker är Grisens historia; så mycket mer än fläsk och Regional matkultur. Martin Ragnar är också ideellt engagerad i olika föreningar med mat på agendan. Under dagen kommer vi att få höra honom berätta om just vildsvinets betydelse för oss svenskar och även om matkulturen knuten till vildsvinet. 

BARNENS KVARTER

Asterix, Obelix och deras vänner

Vem lagar den godaste vildsvinsgrytan? Under dagen kommer barnen få träffa och interagera med karraktärer baserade på våra kära galliska vänner.


Clownen Banjo

Clownen Banjo överraskar stora som små under dagen. Banjo har pysslat med cirkusrelaterat hittepå i flera år och bemästrar flera olika cirkuskonster


Clownen Banjos Facebook

Baka stompbröd med Svenska kyrkan 

Svenska kyrkan i Vist och Vårdnäs lär barnen att baka gammalt stompbröd. Förutom det har damerna i församlingen sytt upp medeltidskläder för barnen att klä ut sig i!


svenskakyrkan.se/vistvardnasPilbågsskytte med självaste Robin Hood

Robin Hood dyker upp vid ettpar tillfällen och lär barnen som vill att skjuta pilbåge på vildsvinstavla.

Smaka på druiden vildsvinsgryta!

Inget barn ska behöva gå hungrig på Vildsvinsfestivalen. Det har druiden Mirakulix sett till. Han bjuder på sin egna magiska vildsvinsgryta som ger barnen oanade krafter.

Kliv in i sagans värld!

I barnens kvarter finns massivs med utkädningskläder och svärd för lekfulla bataljer. Bara att låna och kliva in i sagan! Kanske får du fäktas med Asterix!

MATMARKNADEN

Vist olja
Simons Rosteri och Bageri
Rydbergs Smide
Werna Visthus
Skedevi Potatis och deras egna chips
Stafsäter Gårdsglass
Östgöta Musteri
Ladugård 1898
Rosalindas Cottage
Herrsäter
Lizas hantverk

Honung - Olof Petersson

Honung från Karlsro

73:ans loppis

Jägareförbundet

DEN STORA VILDSVINSFESTEN

Pelle Forss - Gastromix

Pelle är Östergötlands okrönte grillkung. Förutom att han driver Calle flygare och Gastromix jagar han och förädlar vildsvin hemma på gården. På Den Stora Vildsvinsfesten bjuder han på helgrillade vildsvin med massor av läckra tillbehör. Så långt det går använder han ekologiska och närproducerade råvaror. Gå gärna förbi ladugården i Stafsäter den 24:e. Där kan ni se hur vildsvinnen grillas LIVE!


Centralbryggeriet

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten som bygger upp en egen bar på kvällens stora fest. Ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i tillverkningsprocesser. Mycket av bryggprocesserna sker för hand och dom har lyckats skapa flera superöler genom åren.

Vreta klosterbryggeri

Vid Vreta kloster bryggeri bryggs hantverksmässig öl i liten skala med inspiration av framförallt öl i belgisk stil. Bryggeriet är beläget ett par stenkast från ruinerna av Sveriges äldsta kloster – Vreta Kloster. Ett kloster där nunnorna bryggde öl. Andreas prisas för sina öler runtom och kommer stå med en egen bar på kvällens fest.

Brisk Young Ploughboys

Traditionell engelsk folkmusik med båda fötterna på åkern ser till att kapa ett härligt röj in på småtimmarna. Mats Dahlman: Durspel, sång Emmelie Golabiewski: Durspel Göran Hallmarken: Vevlira, krumhorn Pär Jonsson: Bas Sebastian Karlsson: English concertina, sång Rickard Kumlien: Anglo concertina Mikael Sehlstedt: Slagverk


Smeden och Hallmarken

Två av Sveriges främsta virtuoser på vevlira spelar folkmusik från hela Europa från medeltid till nutid. Ikväll lirar de som förband till Väsen. Göran Hallmarken: Vevlira, säckpipa Magnus Smedman: Vevlira, säckpipa, fiol

Vi reserverar oss för förändringar bland medverkande och i programmet.