Det naturliga fläsket

Vildsvinskött är inte bara grymt gott utan även magert, klimatsmart och rikt på mineraler, protein och vitaminer.

Lev lite vildare

Att äta naturligt och ekologiskt är inte längre en trend utan någonting som känns självklart för alltfler människor. Att intresset för viltkött växer beror även på att köttet är smakrikt, magert och rikt på mineraler. Viltkött är en fantastisk råvara från skogen och dessutom det mest klimatsmarta man kan äta så länge djuren lever fritt och jakten bedrivs under etiska former. Att det är hälsosamt att äta viltkött säger sig självt; vilda djur som lever av naturen får i sig naturlliga smakämnen, mineraler och vitaminer. Köttet är också fritt från tillsatser och antibiotika.

Skogens gris

Det är inte så konstigt att vildsvin är en realtivt ny råvara för många svenskar. Vildsvinet är nämligen efter närmare 200 års frånvaro åter i de svenska skogarna. Det var på 70-talet som vildsvinet återfördes till Sverige, arten har nu etablerat sig och har observerats i landets samtliga län. Vildsvinet har nu även börjat etablera sig på finkrogarna, vilket verkligen är på tiden. ”Vildsvinsfestivalen är ett sätt att slå ett slag för vildsvinsköttet och att ge fler människor möjlighet att upptäcka det oerhört smakrika och miljövänliga köttet” säger Nils Molinder som är matkreatör på Stockholms Restauranger & Wärdshus och Melanders.

Vildsvin (Sus scrofa)
Vildsvinet, som kan väga upp till 200 kg, är skygga djur som sällan ses i dagsljus. De är allätare men födan består till 90% av vegetabilier, framförallt rötter, frön, nötter och frukt. Köttet är inte lika fett som tamgrisens men smakar mer.

Vildsvin i kulturen
Det kraftfulla vildsvinet har länge tjänat som symbol inom många av världens mytologier och religioner. I den indiska mytologin har Vischnu en inkarnation av ett vildsvin som heter Varaha, i nordisk folktro figurerar det folkilskna vildsvinet Gloson och inom den grekiska dräptes den stackars Adonis förklädd till ett vildsvin.